Hoveddel Side topp

Christine Meyer

administrerende direktør i SSB og medlem av Produktivitetskommisjonen

Derfor må vi digitalisere helse- og omsorgssektoren i Norge

Christine Meyer er medlem i den regjeringsoppnevnte Produktivitetskommisjonen og er til daglig administrerende direktør i SSB. Meyer kommer i dette foredraget inn på hvor de store gevinstene ligger i både digitalisering av helsesektoren og omsorgsteknologi blant brukerne.

Anne Grethe Erlandsen

statssekretær

Stegvis fremrykking mot én journal

Regjeringen har gitt sin tilslutning til den anbefalte utviklingsretningen mot en felles nasjonal løsning for "én innbygger – én journal". Det innebærer en utviklingsretning for en felles nasjonal løsning som gir en gjennomgående digital journalløsning for hele helsetjenesten.

Tore Tennøe

direktør i Teknologirådet

Mobil helse: 3 muligheter til å snu helse-Norge på hodet

Tore Tennøe er direktør for Teknologirådet, som gir råd om ny teknologi til Stortinget og regjeringen. Han har tidligere vært leder for det internasjonale samarbeidet om teknologipolitikk, utredningsleder i Helsedepartementet og forsker ved Universitetet i Oslo.

Erik Fosse

Professor og leder for Intervensjonssenteret, Oslo Universitetssykehus

IT løsninger for mer presis pasientbehandling.  Presentasjon av BIGMED prosjektet

Øystein Fjeldstad

Professor ved BI, Telenor Chair of International Strategy and Management

Vi må øke verdiskapningen i helsesektoren

Det er nødvendig, men utfordrende å øke verdiskapingen i helsetjenester og industribedriftenes «verdikjede»-tilnærming til effektivisering kan bare bidra i begrenset omfang. I organiseringen av et fremtidig helsevesen er det nødvendig å tenke nytt både om verdiskaping og organisering, og man må ta hensyn til de mulighetene digitalisering gir for omfordeling av oppgaver og koordinering av aktørene og aktivitetene. Som for alle andre sektorer vil brukerne (pasientene og pårørende) i større grad aktivt ta del i behandlingen. For at det skal kunne skje på en forsvarlig måte må deres aktiviteter skje i samspill med de aktivitetene som utføres av helsefaglig personale. De må inngå i samme nettverk, et nettverk som gradvis vil erstatte de etablerte organisasjonshierarkiene og som muliggjør høy grad av selv-organisering blant aktørene. I foredraget presenteres to eksempler på denne måten å tilby og organisere helsetjenester: Selvdialyse ved Ryhov Hospitalet i Jönköping og behandling og utvikling av nye behandlingsmetoder for kronisk syke barn ved Cincinnati Childrens’s Hospital. Foredraget trekker også på eksempler på ikke-hierarkisk organisering fra organisering av konsulenttjenester, nettverksbasert forsvar og organisering av teknologutviklingssamarbeid.

Øystein D. Fjeldstad er Professor ved BI hvor han innehar Telenors Gaveprofessorat i Internasjonal Strategi og Ledelse. Foredraget er basert på Artikkelen «The Architecture of Collaborration» som han sammen med internasjonale kolleger publiserte i det internasjonale hovedtidsskriftet for strategifaget Strategic Management Journal og på et pågående forskningsarbeid med amerikanske og svenske medisinere som han nylig presenterte på The Harvard-MIT Workshop on Open and User Innovation i Boston. Professor Clayton Christensens (Harvard Business School) bestselgende bok om innovasjon i helsetjenester «The Innovator’s Prescription: a disruptive solution for health care» tar utgangspunkt i modeller av verdiskaping som Fjeldstad og Stabell tidligere har publisert i Strategic Management Journal.

Ansgar Gabrielsen

daglig leder, AGC Consult AS

Informasjonsflyt i helsevesenet – sett utenfra

I et moderne helsevesen, som det norske, er det anskaffet mye avansert medisinteknisk utstyr, for nesten alle formål.  Digitalt utstyr og løsninger benyttes på alle  trinn i et behandlingsforløp, og dette genererer store mengder data.  Oppdatert, relevant klinisk informasjon er livsviktig, og den må være tilgjengelig gjennom hele pasientens behandlingsforløp.  Er det sånn i Norge?  Ansgar betrakter dette fra utsiden.

Ansgar Gabrielsen var ordfører i Lindesnes 1987–1993, var næringsminister 2001–2004 og helseminister 2004–2005. i tillegg til å ha vært styremedlem i Helse Sør-Øst 2012-2014.  Siden høsten 2005 har Ansgar vært konsulent og engasjert i en mengde ulike prosjekter, mange innenfor helsesektoren.

Tomas Norheim Alme

Medisinsk direktør, Dips

Det postmoderne EPJ – hvordan legge til rette for mer innovasjon i ehelse?

Det internasjonale EPJ-markedet har tradisjonelt vært dominert av monolitt-applikasjoner med bred funksjonalitet som er ment å dekke dokumentasjon og systemstøtte for de viktigste prosessene i helsetjenesten. Dette paradigmet utfordres av behovene for raskere utvikling og omstilling, en utvikling som vi allerede ser i ERP-bransjen. Hvor går vegen etter mega-siloene og hvordan kan vi legge bedre til rette for innovasjon også innen ehelse?

Trude Nordby-Bøe

Helsefaglig rådgiver/Msn, Computas og Linda Vik, Norges Parkinsonforbund

Åpne data muliggjør riktig medisinbruk!

Computas AS har utviklet en mobil app, som gir pasienter kontroll over egen medisinbruk.

Min Medisin er utviklet som en demonstrator der formålet var å vise hvordan tilgjengeliggjøring av legemiddelinformasjon basert på lenkede åpne data (LOD) og FEST, kan skape nye og bedre løsninger i helsesektoren.  Demonstratoren inneholder en plattform for tilgjengeliggjøring av legemiddelinformasjon og en mobilapplikasjon for presentasjon og lagring av legemidler rettet mot pasienterProtypen ble så bra at vi gikk i samarbeid med flere brukerorganisasjoner for å lære mer om hva brukerne hadde behov for. Brukere har vært med i videreutviklingen av verktøyet og vi gjennomførte en pilotstudie for medlemmer i Norges Parkinsonforbund.

Foredraget setter fokus på gjennomføring og resultater fra prosjektet ”Min Medisin – Et verktøy for riktig medisinbruk”. I foredraget presenteres behov og erfaringer som har kommet frem gjennom innspill fra brukerne gjennom workshop, brukertesting og en pilotstudie for medlemmer i Norges Parkinsonforbund. Resultatene fra Pilotstudiens spørreundersøkelse før og etter 3 måneders bruk legges frem og vi belyser hvilken betydning resultatene kan ha og hva vi har lært gjennom prosjektet og hvordan tilgjengeliggjøring av legemiddelinformasjon gjorde dette mulig.

Trude er helsefaglig rådgiver i Computas og studieansvarlig for pilotprosjektet ”Min Medisin – Et verktøy for riktig medisinbruk”. Trude er sykepleier med en master i klinisk intensiv sykepleie og har de siste åtte årene jobbet i skjæringspunktet mellom helse og teknologi og er spesielt opptatt av hvilke muligheter IT verktøy kan ha for å støtte pasienter med langvarig sykdom for en bedre hverdag.

Mark Anderson

Managing Director and EALA (Europe, Africa, Latin America and Middle East Region) EMR Lead, Accenture

Secrets to EMR success demystified

Implementing a new and advanced electronic medical record (EMR) is one of the most complex and expensive IT projects that an organization will ever undertake. Reaching the goal of a comprehensive solution that improves patient engagement, clinician satisfaction & productivity while not negatively impacting the organization’s financial future and reputation, is dependent on getting the whole process right – from business case to implementation. Learn the insights of managing successful EMR implementations and adoption programs, from beginning to end.

Mark Anderson is the managing director and EMR lead for Accenture's EALA healthcare business. Mark is a business and information management professional with over 20 years’ experience in a healthcare setting, including all aspects of Practice, Program, and Project leadership. Beginning his career in clinic leadership, Mark has been leading projects and implementing EMR systems since 1997, leading the implementation for HealthPartners in Minneapolis, MN.

A seasoned consultant, he brings experience and expertise in several of the major players in today’s healthcare IT landscape with a strong focus on EMR. Mark has led and participated in all aspects of the implementation life cycle, including clinical and revenue cycle systems project planning and analysis. In addition, Mr. Anderson is an experienced consultant in strategic planning; business transformation; continuous process improvement; program and team facilitation; project management office development and management; structured project management; and clinical information systems assessment, development and support.

Mark joined Accenture from CTG Health Solutions where he served as the Global Client Services Executive, working with clients in the US, Belgium and the United Kingdom. Prior to CTG, Mark was with Accenture for over 7 years, where he worked with many clients, including Kaiser Permanente, Partners Healthcare, Children’s Healthcare of Atlanta and Baylor College of Medicine to name a few.

Trygve Nilssen

Daglig leder, Gatsoft AS

Effektiv ressursutnyttelse – betyr det bare at vi må løpe fortere?

Ansatte i helsevesenet kan noen ganger føle at de forelegges budsjettkutt og krav om bedre ressursutnyttelse uten at det følger med nye verktøy eller endringer i arbeidsprosessene. Hvordan kan vi stegvis forbedre de verktøyene vi har og justere måten vi arbeider på slik at vi oppnår løpende forbedringer?  Og – er det mulig å gjøre dette på en måte som oppleves positivt både for pasienter og medarbeidere?

Trygve Nilssen er Cand Scient i Informatikk fra UiO og Bedriftsøkonomi BI. Han har vært daglig leder i Gatsoft siden 2009. Før det var han CIO i Norsk Hydro. Trygve har jobbet mye med svenske sykehus og er opptatt av helhetlig planlegging og styring av kompetanse og arbeidskraft i sykehus.

 

 

Eric Mandeville

Principal, Capgemini

Tolkning av medisinsk fritekst på norsk

Det ligger et hav av informasjon i datasystemene som er i daglig bruk i klinisk virksomhet, i utredning, behandling og pleie. Store deler av denne informasjonen finner vi stort sett i form av medisinsk fritekst, d.v.s. ustrukturert informasjon. Kan IBM Watson gi oss verdifull innsikt i slik informasjon? Spørsmålet forsøkes belyst av Capgemini og Akershus universitetssykehus gjennom en kort analyse hvor man ser på «Forsvarlig bruk av CT ved undersøkelse av barn i akuttsituasjoner».

Eric Mandeville leder fokusområdet Enterprise Content Management (ECM) og Watson i Capgemini Norge, og har arbeidet med forskjellige aspekter av dokumentbehandling og ustrukturert informasjon over de siste 20-30 årene. Han er utdannet sivilingeniør, og har tidligere erfaring fra bl.a. IBM og HP.

Joachim Wallberg

HDS

The command center of the modern hospital

The modern hospital is producing more and more care every year, the resources are limited.  Together with hospitals an Internet of things approach have been created to meet the new demands from the changing hospital. The solution is a combination of standard procedures, workflow, information and people management. The key concept is taken from the aviation industry and altered to fit inside a healthcare system. 

Joachim Wallberg has 17 year background  as healthcare-tech innovator with broad experience in many aspects of healthcare oriented work. He is specializing in the work related to image processes and software development for medical services. He has direct experience on providing functional software for radiology, pathology and workflow solutions.

Paul Grundy

Chief Medical Officer, Global Director of Healthcare Transformation IBM Healthcare and Life Sciences

Patient Centered Medical Home – The Future

Within the next 10 years, we will be living in the middle of an aging and chronic disease epidemic, but in a world where digital technologies such as social and mobile are pervasive, and where data is regarded as just another natural resource. But, we will also have the ability to analyse data in a cognitive way, which will do for clinicians’ minds what X-ray and medical imaging have done for their vision. How? By turning data into actionable information and where computers like IBM’s Watson can analyse the meaning and context of human language, quickly processing vast amounts of information to suggest personalised options targeted to a patient’s individual circumstances.

Dr. Grundy known as the godfather of the PCMH is the Chief Medical Officer Global Director of Healthcare Transformation, IBM Corporation Healthcare Life Sciences Industry. He is a healthcare ambassador for the nation of Denmark and adjunct professor at the University of Utah Department of Family and Preventive Medicine. He is a member of National Academy of Science’s National Academy of Medicine (Institute of Medicine), director of the ACGME and member of the national advisory board of the National Center for Interprofessional Practice & Education, Dr. Grundy is the founding president of the Patient-Centered Primary Care Collaborative. He is a retired senior diplomat with the rank of Minister Consular U.S. State Department.  Winner of 3 US department of State Superior Honor, 2012 NCQA Quality, the 2014 Sappington and the 2016 Barbara Starfield Centered Primary Care awards.  He was made an Honorary member of the American Academy of family Medicine in 2010 and in 2016 became the first American made an honorary member of the Irish GP Association.

Terje Gårdsmoen

Direktør teknologiutvikling - Sykehus Østfold

Nytt sykehus – moderne teknologi - Hvordan virker det i praksis ?

Det høy teknologiske sykehuset i Østfold åpnet for et år siden, hva er erfaringer etter et års drift og hvordan jobber sykehuset videre med teknologi og innovasjon. Terje deler av sine erfaringer fra året som er gått og han vil også gi oss innsikt pågående prosjekter og fremtidsplaner. 

Terje har i dag ansvaret for teknologiutvikling og samarbeid med strategiske partnere innen dette området på sykehuset. Videre er han engasjert av Helse Sør-Øst for å jobbe med lettvekts-IKT & mobilitet i helseregionen.

Terje var tidligere Teknologi & IKT direktør ved Sykehuset Østfold. Han har hatt lederansvar for fagområdene IKT, medisin teknologisk, teknisk, innkjøp/logistikk samt sterilsentralen. I tillegg til driftsansvar innen sine fagområder var han en av 3 fra Sykehuset Østfolds ledelsen som har et spesielt ansvar inn mot prosjektet – Prosjekt Nytt Østfoldsykehus - med spesiellfokus på de teknologiske områdene.

Eirik Dalen

Solution Sales Executive, Signicat

Digitale- identiteter og signaturer, har blitt en betydelig suksessfaktor for å lykkes med digitalisering og mer effektive prosesser for økt produktivitet. Det gjelder det offentlige så vel som det private næringslivet, og vi ser et tydelig fremtidsrettet nasjonalt, europeisk og globalt fokus på området. Gevinstene ved å ta i bruk digital- id og signering, er tydelige og målbare. Med en stadig økt digitalisering også innenfor helsesektoren og strenge krav til konfidensialitet og informasjonssikkerhet, er en sterk digital identitet som BankID, en sentral faktor i stadig nye tjenester innenfor eHelse.

Eirik Dalen jobber i Signicat med løsninger for digitale- identiteter og signaturer for effektive forretningsprosesser. Siden 1999 har han hatt roller som produktsjef, faglig ansvarlig, rådgiver og konsulent for forretningskritiske it-tjenester til bank- og finansmarkedet. Det innebærer også tjenester som nettbank, mobilbank og selvbetjente løsninger til over 70 bank- og finansinstitusjoner. Eirik er bla utdannet bachelor i informatikk fra NTNU i Trondheim.

Øyvind Aassve

senior rådgiver i Direktoratet for e-helse

Kodingen er basis for nasjonal rapportering for styring

Medisinsk koding og helsefaglige terminologier utgjør de grunnleggende byggeklossene for realisering av neste generasjons EPJs-kapabiliteter som strukturert journal, kunnskaps- og beslutningsstøtte og semantisk interoperabilitet for klinisk informasjon. Kodingen er også basis for nasjonal rapportering for styring, finansiering og statistikk, samt annen sekundærbruk som kvalitetssikring og forskning. Direktoratet for e-helse presenterer sin satsning på dette området med spesielt fokus på arbeid med en felles nasjonal ikt-infrastruktur for forvaltning og tilgjengeliggjøring av terminologier og kodeverk, samt innføringsplaner for ibrukstakelse av den første ontologibaserte terminologien i Norge - SNOMED CT.

Side bunn

Søkeresultater

Sidebunn