Hoveddel Side topp

Foredragsholderne blir oppdatert fortløpende

Blokkjedeteknologien med Bitcoin er i ferd med å forandre pengenes form. Hvilke nye muligheter kan det gi Fintech-selskapene?

Lasse Meholm - ekspert på kryptovaluta og CEO, Finansit AS

I denne presentasjonen vil Lasse Meholm fra konsulentselskaper Finansit as og Peder Østbye fra Norges Bank ha fokus på det som kalles digitale sentralbank penger (DSP). Kryptoaktiva, DeFi og NFT har vokst voldsomt i markedsverdi de siste årene og gitt muligheter til mange oppstartselskaper, både innen finans og andre bransjer. Når nå de fleste sentralbankene i verden har startet arbeidet med DSP, ofte med lignende teknologier, kan det gi nye muligheter til Fintech og andre selskaper.  

Presentasjonen starter med at Lasse gi et innblikk i teknologien, arkitekturen, mulighetene og noen av de prosjekter som sentralbankene gjennomfører globalt.  Deretter vil Peder ta over og fortelle om hva Norges Bank gjør med DSP. 

Lasse Meholm har arbeidet i finans- og verdi-papirmarkedet siden 1986. Med bakgrunn både fra IT og finans arbeidet han 4 år i konsulentselskapet PwC, før han startet selskapet Tazett som ble markedsleder i Norge med datasystemer for finansielle investorer, banker og fondsselskaper. Mer enn 50 % av omsetningen i Tazett ble eksportert til finansmarkedet utenfor Norge. Han solgte Tazett i 2000 og startet FinanceCube i 2002, som i 2006 fikk kreativitetsprisen av den Norske Dataforeningen for en innovativ sky-basert tjeneste for finansielle rådgivere og «private banking», den første i Europa, med kunder i seks land. FinanceCube ble solgt i 2012, og Lasse har siden 2013 arbeidet i bank, først som konsulent, så som ansatt med strategi for IT, digital banking, Blockchain og fintech-selskaper i Nordea. Fra mars 2017 som forretningspartner for digitalisering i DNB, med spesielt fokus på sparing, investering og pensjon, og fra januar 2018 ansvarlig for Blockchain og DLT strategien til DNB. Lasse ble ansatt i advokatselskapet EY Tax & Law februar 2020 til oktober 2021 som ansvarlig for digitale aktiva som inkluderer Bitcoin og kryptovaluta og DLT (distributed ledger technology). Lasse arbeider nå som konsulent for banker fra sitt eget selskap Finansit AS.  

Lasse har skrevet den mye omtalte boken «Penger fra huleboer til robot» som utkom på Hegnar Media mars 2017. Våren 2018 kom «Kryptovaluta, bitcoin, ICOer og Blockchain», og august 2018 kom boken «Investeringsguiden» før «Det som forandret verden» kom i 2020. Den siste boken kom mars 2021 og heter «Bitcoin, blokkjedeteknologi og nye smarte penger» som er en oppdatering og utvidelse av 2018 boken. Lasse Meholm har de siste årene holdt mer enn 100 foredrag på seminarer både i Norge og utlandet om Blockchain/ kryptovaluta og Fintech/oppstartselskaper.

Norges Banks arbeid med digitale sentralbankpenger

Peder Østbye - spesialrådgiver i enhet for Betalingsanalyse og -innovasjon i Norges Bank som ligger i avdeling for Finansiell Stabilitet

I foredraget vil Peder Østbye gå gjennom Norges Banks arbeid med digitale sentralbankpenger, herunder motivasjon og arbeidet med å validere og teste tekniske løsninger. Peder vil også diskutere rollen til digitale sentralbankpenger i lys av utviklingen innen kryptoaktiva- og blokkjedeteknologi.  

Peder Østbye er interessert i regulatorisk sider ved ny teknologi. Han har jobbet i Norges Bank siden 2016, hovedsakelig med regulatoriske spørsmål knyttet til nye digitale penger og utredning av digitale sentralbankpenger. Før han ble ansatt i Norges Bank, jobbet han med konkurransepolitikk og teknologiregulering i offentlig sektor og advokatvirksomhet.
Peder har en doktorgrad i rettsvitenskap og mastergrader i økonomi og statistikk fra Universitetet i Oslo.

Datadreven IT risikostyring

Marie L. Rømcke - Service Owner Risk & Quality,  DNB

I en tid der regulering blir mer massivt og endringer innen IT skjer fort vil tradisjonell operasjonell risikostyring utfordres.
Reisen fra milevise Word dokumenter og Excel oppdateringer til å bli mer data dreven for å få et «real time» risikobilde for IT er lang.
DNB er godt på vei, men samtidig som byggesteiner gjennom verktøystøtte skal bygges og forbedres, skal et fagfelt utfordres og en organisasjon innarbeide nye måter å jobbe på.
Det er både spennende og krevende arbeid. Mange erfaringer er gjort på veien og de vil Marie dele med dere i dag.

Marie L. Rømcke er Service Owner Risk & Quality i DNB.
Hun leder enheten bestående av 25 ansatte ansvarlige for å lære opp og støtte deler av organisasjonen i operasjonell risikostyring, internkontroll, implementering av virksomhetsstyringen, personvern og rapportering. Dessuten driver de kontinuerlig verktøyforbedring tilpasset organisasjonens behov.

Forsikringssvindel 2.0: Innovativ datadeling og smart AI

Karl Ove Aarbu - Director, AI & Analytics and Portfolio Management, Tryg

Forsikringssvindel er et stort samfunnsproblem med store mørketall. Det er også et svært vanskelig problem for AI modeller pga ubalanserte data.
Med Finance Innovation som fasilitator, Webstep som teknologisk partner, PwC som juridisk partner har Fremtind, Frende og Tryg etablert en metode for datadeling som vil kunne bidra til en betydelig forbedring i arbeidet mot forsikringssvindel.

Bio:
Cand Polit Economics UiO
Phd Insurance Economics NHH
Experience: Research Department Statistics Norway, Ministry of Finance, BI, NHH and Tryg

Kulturutvikling som en integrert del av ny forretningsstrategi

«Det er folka det kommer an på, og nå er det digitalt først». Hør Marthe Westlie, Banksjef Organisasjon og Utvikling dele sine erfaringer fra bankens arbeid med etablering av ny forretningsstrategi og kartlegging av bedriftskultur og kompetanse for å sikre også fremtidig vekst for en lokalbank i en bransje som er i en rivende utvikling.

Foredraget blir en samtale med og presentasjon fra Marthe Westlie i Sparebank1 Ringerike Hadeland og Tobias Studer Andersson fra Sopra Steria

Digitalisering, endrede brukerforventninger og det grønne skiftet stiller stadig nye krav til selskapene i finansiell sektor. Og det som har fått bransjen dit den er i dag er ikke nødvendigvis det som skal bringe den videre. For å møte disse utfordringene startet SpareBank1 Ringerike Hadeland et arbeid i 2021, hvor formålet var å kartlegge nåværende bedriftskultur og kompetanse i banken. Prosjektets leveranser innebar å kartlegge læring og erfaring fra arbeidsformer under pandemien, identifisere ønsket bedriftskultur i fremtiden og å fremlegge handlingsplaner som støtter opp om bankens mål, strategi og ønsket bedriftskultur. Høsten 2021 lanserte SpareBank1 Ringerike Hadeland en ny strategi, med hovedfokus om å være «digitalt først» for å kunne skille seg ut som relasjonelle. Banken har to strategiske satsningsområder som er å oppgave -organisere banken og å utnytte verktøykassen teknologi muliggjør. Verdiene Nær, Dyktig, Engasjert og Fremtidsrettet er en viktig del av den nye strategien.

Marthe Westlie er Banksjef Organisasjon og Utvikling i Sparebank1 Ringerike Hadeland. Hun leder arbeidet med å styrke endringsmuskelen i banken hvor seksjonen hun leder jobber med samspillet mellom organisasjon, teknologi og prosesser.

Tobias Studer Andersson er Innovasjonsdirektør, og leder Sopra Steria Scale up Scandinavia. Han har over 10 års erfaring fra bank, forsikring, innovasjon og digitale transformasjonsprosjekter fra Nordea, Storebrand, NAV og Ferd.

Side bunn

Søkeresultater

Sidebunn